bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Ako primetite da vaš računar ispušta čudne zvuke brujanja, a najčešće se dešava pri promeni vremena tj. dolaska zime onda bi trebali da otvorite kućište računara i da očistite ventilatore na njemu. Unutar kućišta možete nači 3 ventilatora, jedan na procesoru, grafičkoj kartici i na napajanju. Neke grafičke kartice nemaju ventilator, imaju pasivno hlađenje.
Najčešći uzrok pojave poznatije kao pregrevanje procesora predstavljaju prljavi kuleri, a to se najčešće javlja kod računara s otvorenim kućištem.


Kao što se da videti, prizor nije nimalo lep, čak ni kada se u obzir uzmu (loše) navike vlasnika dotičnog računara. Za čišćenje prašine smo upotrebili najobičniju četku za farbanje.
Potom smo oborili računar na bok kako bismo izvadili napajanje i time obezbedili pristup kuleru bez skidanja matične ploče.
Mehanizam kojim se kuler montira na podnožje procesora uglavnom zavisi od samog podnožja. U našem slučaju radilo se o Socket A podnožju na koje se kuler montira „šnalom” od čeličnog lima. šnala s jedne strane ima poseban prorez kao stvoren za ravan šrafciger širine do 6 mm, što smo i iskoristili kako bismo skinuli hladnjak. Ovo je ujedno i prvi korak u kojem treba biti pažljiv. U zavisnosti od termo-paste koja je korišćena, može se desiti da se hladnjak zalepio za procesor. Ovo se obično dešava kada je u pitanju parafinska termo-pasta (tzv. Thermal Pad, poznatiji kao „žvaka”) i kada procesor ima svoje kućište (svi Pentium 4 i Athlon64 procesori). Ukoliko se javi ovaj problem, potrebno je otkačiti i drugi kraj šnale i zatim malo po malo uvrtati i mrdati kuler dok se sam ne odvoji od procesora. Primena veće sile se ne preporučuje jer može doći do oštećenja procesora.
Da bismo kuler očistili dovoljno dobro, moramo da ga rasklopimo. Ventilator je pričvršćen za hladnjak pomoću četiri šrafa koji se lako skidaju.
Po skidanju ventilatora, vidimo koliko je zapravo kuler prljav. Prašina se zavukla i zapušila dobar deo prostora između rebara hladnjaka, a takođe je formirala i poseban sloj između ventilatora i hladnjaka koji sprečava dotok vazduha.
Četkom smo prvo očistili naslage prašine s ventilatora, a posebno sa krilaca propelera. Zatim smo čulnom metodom proverili i ispravnost ventilatora. Ispravan ventilator je moguće zavrteti duvanjem u propeler, a od osovine motora se pri tom ne sme čuti nikakav zvuk koji podseća na struganje.
Pažnju smo, potom, posvetili hladnjaku. Četkom smo pažljivo očistili prašinu koja se nataložila među rebrima hladnjaka.
Rezultat je bila zavidna gomilica prašine.
Potom smo hladnjak „produvali” kako bismo uklonili prašinu koja je izmakla četki. Za ovo se može koristiti širok dijapazon alata: namenski kompresori, izduvna strana usisivača, kanistri sa kompresovanim vazduhom (sa planete Druidia, prim. aut.).
Skidanjem limenog osigurača odvojili smo šnalu i dodatno je nategli kako bismo bili sigurni da će nakon vraćanja kulera on dobro nalegati na procesor.
Nakon ovoga možemo da sklopimo kuler i posvetimo pažnju termo-pasti. U opštem slučaju, preporučuje se promena paste svaki put kada se skida kuler pošto pasta može da se zaprlja, ili je jednostavno suviše stara pa se stegla. Za skidanje stare paste poželjno je koristiti papirne maramice, salvete ili krpu koja ne ostavlja vlakna. Od hemijskih sredstava moguće je koristiti koncentrovani alkohol, čist aceton ili medicinski benzin.
Dok skidanje paste sa hladnjaka zahteva jednostavno trljanje, pri skidanju paste sa procesora treba paziti da pritisak ne izazove ceđenje sredstva za čišćenje iz maramice.
Nakon skidanja, treba naneti novu pastu. Odlučili smo se za Titanovu Nano Blue pastu, zbog njenih termoprovodnih karakteristika ali i krajnje zanimljivog estetskog doživljaja.
Prvo smo pastu naneli na hladnjak, razmazali je maramicom i uklonili višak. Ovim smo osigurali da je pasta lepo popunila sitne neravnine na površini hladnjaka koja će naleći na procesor.
Za nanošenje paste na procesor potreban je dodatni alat – „špahtla”. Kao špahtlu je moguće koristiti neku plastičnu karticu ili parče plastificiranog kartona (npr. kreditne kartice, vizit-karte i sl.), a mi smo se opredelili za parče kartona koje smo isekli sa obližnje pakle cigareta.
Na karton smo istisli malo paste (otprilike kao pola zrna pirinča) i razmazali je u tanak sloj po procesoru.
Nakon toga smo montirali kuler, vratili napajanje i proverili da li sve radi. Hlađenje procesora smo testirali opterećivanjem procesora programima kao što je CPUBurn.

Add comment


Security code
Refresh