bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Manastiri

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna


Ovo nije vest o odluci Skupštine opštine Aranđelovac da jednu od većih gradskih ulica nazove po Milanu Nediću, predsedniku okupacione vlade Srbije u Drugom svetskom ratu. Ta je odluka doneta 5. aprila sada već davne 2002. godine

U redakcijski inbox još uvek, no sve ređe, stigne upit ponekog zapanjenog građanina koji se na google mapi spotakao o ulicu Đenerala Milana Nedića - šefa Vlade okupirane Srbije, ponosnog potpisnika rasnih zakona, progonitelja Jevreja, Roma i komunista - usred naoko pitomog Aranđelovca, šumadijske palančice ispod planine Bukulje.

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Hotel ''Izvor'' iz Aranđelovca dobio je priznanje ''Pres zvezdica'' za ukupan kvalitet ponude i usluge, gostoprimstvo i saradnju sa novinarima.
Hotel ''Izvor'' iz Aranđelovca dobio je priznanje ''Pres zvezdica'' za ukupan kvalitet ponude i usluge, gostoprimstvo i saradnju sa novinarima u 2012. godini.

U Anketi pod nazivom "Tražimo hotel za Pres zvezdicu'' koju je među novinarima sprovela Redakcija časopisa za savremeno hotelijerstvo Turistički Svet, odlučeno je da autentično priznanje "sedme sile" koja prati turizam, ove godine pripadne Hotelu ''Izvor'' Aranđelovac.

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
Aranđelovčani mogu u parku Bukovičke banje da koriste bežični internet, koji je, u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem “Zelenilo”, postavio “Telenor Srbije”. Iako je trebalo više od godinu i po dana da se realizuje taj projekat, inženjer iz “Zelenila” Vahid Ibrulj kaže da je brzina bežičnog interneta pet megabajta, a trenutna pokrivenost 30 metara. On najavljuje da će već sledeće godine, u saradnji s “Telenorom” poboljšati ponudu tako što će svi delovi parka biti pokriveni. Bežični internet istovremeno može da koristi do deset ljudi.
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Petkovica

Na blagim obroncima Rudnika, iznad Srebreničke reke, nedaleko od Stragara, Nalazi se manastir Petkovica. Manastir je nastao najverovatnije krajem 13 veka a u vreme vladavine kralja Dragutina. Na to ukazuje slikarstvo koje po nekim stilskim osobinama, posebno paleografskom osobinama natpisa, pripada poslednjoj deceniji 13 veka.

Od starijeg živopisa očuvano je samo poprsje Hrista Pantokratora u luneti iznad ulaza iz priprate u naos. Mladi sloj fresaka nastao je krajem 14. veka, a delimično je očuvan. Stilska odlika ovog slikrstva je naglašen crtež i bogat kolorit.
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Voljavča

Voljavca manastir sa crkvom posvećenom Arhangelu Mihailu u selu Stragari, zadužbina je Mihaila Končinovića, moćnog feudalnog gospodara u drugoj polovini XV veka. Crkva je renovirana 1796 - 1797. godine

U konacima manastira održan je prvi Praviteljstvujući sovjet Karađorđeve Srbije, sa protom Matejom Nenadovićem kao predsedavajućim. Manastir poseduje malu kolekciju ikona i drugih predmeta umetničke i istorijske vrednosti iz XVIII i XIX veka.