bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Kultura

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Narodni muzej u Aranđelovcu ...

Unutrašnjost muzeja

O muzeju

Narodni muzej u Aranđelovcu je osnovan 1982. godine kao Muzej revolucije i socijalističke izgradnje. Sagrađen je na mestu stare bukovičke škole, u neposrednoj blizini bukovičke crkve i Spomen česme (1927. god.), na mestu gde su ustanici I srpskog ustanka položili zakletvu pred Protom Atanasijem Bukovičkim. Zgrada je sagrađena po idejnom rešenju arh. Feliksa Bajlona iz Beograda, u stilu stare šumadijske kuće sa odžaklijom na sredini i krovom na četiri vode. Prva samostalna izložba Muzeja revolucije otvorena je 26. novembra 1985. godine sa pretenzijama da bude stalna postavka. Izložbom je prikazano naseljavanje ovoga kraja, I i II srpski ustanak, I svetski rat i, najvecim delom, NOB na ovom području. Galerijski prostor je korišćen za gostujuće izložbe, retrospektivne izložbe MF "Svet keramike" i sopstvene tematske izložbe. Uvećavanjem fundusa muzeja ali i zapošljavanjem kustosa i drugih radnika različitih struka, muzej prerasta u muzej komplesnog tipa koji čine zbirke: paleontološka, arheološka, istorijska, etnografska, umetnička, numizmatička i dva legata: Dušana Petrovića Šaneta i Radomira Grujića. Osnovana je i konzervatorsko-restauratorska radionica, čime je zaštita pokretnih kulturnih dobara kompletna. Današnje ime MUZEJ U ARANĐELOVCU nosi od 1988. godine.

Od 1994. godine u Muzeju u Aranđelovcu su dve velike izložbe. Jedna je retrospektivna izložba umetničke keramike nastale na MF "Svet keramike", postavljena povodom 20 godina održavanja ovog festivala, koja se i dalje dopunjava novim radovima. Druga izložba je "Aranđelovac od prvih tragova do I svetskog rata", kojom je period od ledenog doba pa do pocetka XX veka predstavljen paleontološkim, arheološkim, etnografskim i istorijskim eksponatima.

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
Muzej Arandjelovca, Prote Atanasija Bukovickog bb, tel. 034/ 712-415

Na jugoistocnoj periferiji Arandjelovca, sa desne strane recice Kubrshnice, uzdize se brdo Risovaca sa pecinom, znacajnim arheoloshko-paleontoloshkim i speleoloshkim nalazishtem. Dugogodishnjim istrazivanjima risovacke pecine otkriveno je obilje fosilizovanih ostataka faune ledenog doba, kao i tragovi materijalne kulture neandertalskih lovaca-artefakta od kamena i kosti, koja potvrdjuju paleolitsku starost ove stanice.Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna


Kud "Shamota" osnovano je 1971 godine. Za svojih 35 godina postojanja drushtvo je izvelo na stotine koncerata u zemlji i inostranstvu: Grcka, Turska, Bugarska, Rusija, Ukrajina, Austrija, Namacka, Francuska, Luksemburg, Slovacka, Ceshka, Slovenija.

KUD Shamot je organizator sabora decijeg folklora "Shumadijski biseri" koji se 3 godine unazad odrzava u mestu Darosava, kod Arandjelovca i koji svake godine okuplja po 10 decijih ansambla iz Srbije.

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna


Drushtvo je osnovano 1956. Za protklih 50 godina kroz drushtvo je proshlo preko 2500 clanova razvrstanih u vishe sekcija od kojh danas rade: folklorna sa dve grupe shkole folklora, pet decijih ansambla, dve postave prvog izvodjackog ansambla i grupom veterana. Pored ovih folklornih ansambala u KUD-u rade zenska i muska pevacka grupa, solisti kao i orkestar sa 15-20 clanova. Trenutno drushtvo broji oko 400 clanova. a za prethodnih 50 godina izvedeno je 2000 koncerata. Do sada su ucestvovali na festivalima shirom evrope: Grcka, Makedonija, Bugarska, Rumunija, Moldavija, Ukrajina, Poljska, Nemacka, Austrija, Francuska, Hrvatska, BiH, Italija...

KUD " Elektroporcelan" je drushtvo otvorenog srca pa svi oni koji su spremni za pesmu, igru druzenje mogu da nam se obrate, da se upoznamo razmenimo iskustva i sklopimo nova poznanstva.
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
Delatnost: negovanje i prezentacija tradicionalnog narodnog vokalnog, muzickog i plesnog stvaralashtva. Drushtvo je osnovano 1920.godine. Okuplja clanove svih uzrasta, kroz 6 igrachkih ansambala, orkestar i vokalnu grupu.

Tokom cele godine radi shkola folklora koja se, u zavisnosti od interesovanja (grupe veze od 15) organizuje i periodicno.

Za goste iz inostranstva organizuje se letnja shkola folklora.

Ansambl je do sada nastupao u Italiji, Austriji, Nemackoj, Rumuniji, Grckoj, Tunisu… Nosilac je velikog broja domacih i medjunarodnih priznanja.

REPERTOAR: Kulturno stvaralashtvo svih etnickih zajednica iz svih krajeva Srbije.