bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Prethodnih dana pojavile su se informacije da je kompanija AMD ušla na notebook tržište, mada je sama kompanija ovo demantovala.

Povod za ovu priču bila je pojava fotografije određenog notebook računara za koji se tvrdilo da predstavlja prvi notebook računar koji je kompanija samostalno razvila. Međutim, predstavnik za štampu kompanije AMD je naglasio da se na pomenutoj fotografiji nalazi mali notebook računar kompanije Raon Digital a ne notebook računar referentnog dizajna AMD-a.

AMD-ov predstavnik za štampu Phil Hughes je naglasio da je u pitanju proizvod kompanije Raon Digital koji će u proces proizvodnje ući tokom sledećeg meseca. Ova kompanija je razvila dva slična modela notebook računara od kojih je jedan baziran na TL-56 (Turion procesor) dok drugi koristi Sempron 3700 model. Hughes je takođe dodao da na tržištu već postoje notebook modeli koji koriste AMD čipove uključujući i kategorije malih, jeftinih čipova kao što su OLPC (One Laptop per Child XO) laptopovi (koji koriste AMD Geode LX-700 procesor).

Takođe na tržištu su prisutni i Red Fox Wizbook (koji koristi LX-800) i Kohjinsha E8 (koji takođe koristi LX-800 procesor). Prema tome, nastavlja Hughes, uopšte nije pitanje da li AMD ulazi na tržište notebook računara ili ne, obzirom da je na njemu već prisutan. Na ovu konstataciju se nadovezuje jedan od potpredsednika AMD-a Pat Moorehead. On kaže da je AMD-ov ulazak na ovo tržište bio još pre tri godine učestvovanjem u OLPC projektu.

Ali kompanija je prisutnošću na ovom tržištu naučila mnogo, i smatra da mnogo bolju priliku ima na tržištu notebook računara dimenzija od 8 do 12``. Moorehead je u svom blogu naveo sve prednosti i mane koje on smatra relevantnim kod Asus PC 8G netbook-a. On veruje da prodavci netbook-ova moraju da budu jasni šta ovakvom notebook računaru sve nedostaje. Korisnicima takođe treba da bude jasno šta netbook može a šta ne.

Na primer, korišćenjem SSD flash-a kao skladištenog kapaciteta korisnici dobijaju velike prednosti kada je u pitanju unapređenje performansi i produženo trajanje baterije ali isto tako su prilično ograničeni ukoliko na ovakav uređaj žele da prenesu svoju muzičku kolekciju. Moorehead navodi da je na jedan ovakav ueđaj pokušao da instalira Windows XP SP3 i da mu je na kraju preostalo svega 167MB slobodng skladištenog prostora.

AMD smatra da ovakav i slični komporomisi mogu da razočaraju korisnike mobilnih Internet uređaja (MID). Ali daleko od toga da AMD nije igrač na ovom tržištu. Kompanija je isporučila preko 250 miliona Imageon procesora za mobilne uređaje proizvođačima koji nude širok spektar uređaja uključujući MID uređaje kao što su mobilni telefoni, navodi Moorehead. AMD je licencirao svoju intelektualnu svojinu kompanijama kao što su Qualcomm, Nokia, STMicro i Freescale.

Intel sa druge strane snažno podržava svoj Atom procesor i pronalazi mnogo interesa u netbook-ovima kompanija kao što su Acer, Dell, MSI kao i mnoštvo manjih kompanija. Intel očekuje da će vrednost tržišta jeftinih računara da se do 2011 godine uveća do 100 miliona jedinica, u poređenju sa tržištem notebook-ova koje bi trebalo da poraste do 194 miliona jedinica na godišnjem nivou u istom periodu.
Korisni linkovi
O temi: electronista.com, macnn.com

Add comment


Security code
Refresh