bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

O Aranđelovcu

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
Hotel "Staro zdanje", dragulj Bukovičke banje, dvorac Miloša Obrenovića, građen još 1859. godine dosta je ruiniran, krov sklon padu i praktično i ne radi. Osposobljen je restoranski deo, a zbog isključenih instalacija za grejanje sobe su bez upotrebe.

Godinama je ova građevina, neobične arhitekture čekala neimare. Po mnogo čemu liči Kapetan Mišinom zdanju u Beogradu, namenjena za održavanje skupštine Knjaževine Srbije.
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
Park Bukovicke banje prostire se na povrsini od 21,5 hektara. Zemljiste za park kupljeno je jos 1849. godine i tada su obelezene prve staze, zasadjeno drvece, uredjen izvor i kupatilo Talpara. Podizanju parka u danasnjem smislu te reci pristupilo se 1856. godine, kada su prosecene staze, obrazovani drvoredi duz njih i oko drvenih stanova za posetioce formirani travnjaci, cvetnjaci i uredjeno toplo kupatilo Djulara. Sedamdesetih godina XIX veka, za vreme vladavine kneza Mihaila Obrenovica, Bukovicka banja postaje jedno od najbolje uredjenih balneoturistickih naselja, a renome najbolje banje u Srbiji zadrzava do pred Prvi svetski rat.
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
Risovacka pecina je arheoloski, paleontoloski i speleoloski lokalitet cija su istrazivanja pocela davnih 50-tih godina. Arheoloskim istrazivanjima je rukovodio prof.dr Branko Gavela sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, a od 1975.god. pocela su i speoleoloska istrazivanja kojima rukovodi dr Radenko Lazarevic sa Instituta za sumarstvo i drvnu industriju iz Beograda.Tim dugogodisnjim arheoloskim i speleoloskim istrazivanjima u Risovackoj pecini otkrivena je izuzetno velika kolicina kostiju zivotinja iz ledenog doba, a pored toga i veoma interesantan materijal-alatke od kamena i kostiju. Ostaci ljudskih skeleta nisu otkriveni s obzirom da se pecina nalazila u okviru starog kamenoloma te je, pri eksploataciji kamena, doslo do unistenja ulaznog dela pecine sa svakako najbogatijim kulturnim slojevima. Ali sacuvana artefakta od kamena i kosti koja nedvosmisleno ukazuju na to da ih je izradjivao praistorijski covek neandertalskog tipa, dakle, lovac neandertalac cije je staniste bila Risovacka pecina.
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
Po svojim karakteristikama Bukovicka Banja je jedna od najkompleksnijih balneoklimatsko turistickih naselja u Srbiji i predstavlja pouzdan fenomen u oblasti banjskog lecenja i rehabilitacije. Navescemo vam samo nekoliko razloga da nas posetite i proverite:

Postojanje i koriscenje prirodno lekovitih faktora (neiscrpan izvor hladne i tople mineralne vode, glina i klima);
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
Od vajkada su ljudi ovog kraja znali za blagotvornost bukovicke kisele vode. Jos pre 1811. godine njom je svoje zdravlje krepio znameniti srpski prosvetitelj, Dositej Obradovic.
Na licni zahtev kneza Milosa Obrenovica dopremana je u "butelama" i koriscena na dvoru kao stona voda.

U prvoj deceniji ovog veka pocinje rucno flasiranje bukovicke kisele vode "Knjaz Milos" podignutom nad istoimenim izvorom.

Prvo strucno priznanje za lekovitost ova voda je dobila od E.Lindenmajera, nacelnika saniteta Knjazevine Srbije pocetkom proslog veka, da bi se, kao stona voda, u decenijama ovog veka okitila najvisim medjunarodnim odlicjima za kvalitet (1906. U Briselu, 1907.u Londonu, 1996.u Briselu i Varni).

Blagotvorna svojstva bukovicke kisele vode koriscena su tokom dva veka za okrepljenje i lecenje. Danas se u banjskom lecilistu "Bukovicka banja", na bazi lekovitosti mineralnih voda, gline i klime, primenjuju najsavremenije terapeutske metode u lecenju oboljenja gastrointestinalnog i hepatobilijarnog sistema, bolesti respiratornog, kao i povrede i oboljenja lokomotornog sistema.