bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Ekonomija

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
Letnje računanje vremena u Evropi počinje u noći između 26. i 27. marta. U noći između subote i nedelje časovnike u 2.00 treba pomeriti jedan sat unapred, na 3.00.
Letnje računanje vremena u Evropi će trajati do 30. oktobra. U Srbiji je letnje računanje vremena prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine.
Od 1995. godine kazaljke na satovima su pomerane u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a pre pet godina donet je novi zakon u toj oblasti i letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
Beograd -- Septembarska prosečna zarada u Srbiji bila 296 evra, čime smo se skoro izjednačili sa Albanijom, koja ima prosek od 295 evra, kažu u Uniji poslodavaca Srbije.
U Uniji navode da privreda u Srbiji mesečno plaća 65 državnih nameta, što je nekoliko puta više nego u zemljama u okruženju i Evropi.

"Direktna posledica ovakvih izdvajanja su najniže plate zaposlenih u privredi u Srbiji u odnosu na iste te države", kažu poslodavci.

Dragoljub Rajić, zadužen za odnose sa javnošću i privredom u Uniji poslodavaca Srbije, kaže da "brojna opterećenja koja privreda plaća državi i opštinama onemogućavaju vlasnike malih i srednjih preduzeća da isplate veće neto zarade".

"Neefikasna i preskupa država glavni je razlog što zaposleni u privredi imaju skoro 30 odsto manju prosečnu zaradu u odnosu na njihove kolege u javnom sektoru i preduzećima, jer se od privrede na svakom koraku uzimaju dragocena sredstva koja pojede ovaj sektor i budžetski korisnici", dodaje on.
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Broj zaposlenih u malim i srednjim preduzećima smanjen za 70.000. Kriza ugrozila opstanak 29 odsto malih preduzeća.

EKONOMSKA kriza je ugrozila opstanak čak 29 odsto malih i srednjih preduzeća, a više od petine, 22 odsto firmi, je prinuđeno da razmišlja o otpuštanju zaposlenih, pokazuje anketa Nacionalne agencije za regionalni razvoj, sprovedena na uzorku od 3.000 malih privrednika. Danak smanjenoj tražnji i problematičnoj naplati potraživanja u prošlog godni je plaćen smanjenjem od 70.000 zaposlenih u ovom sektoru.

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
Beograd -- Do kraja naredne godine oko pet miliona građana Srbije bi moglo da dobije po 300 evra na osnovu podele besplatnih akcija „Telekoma“, EPS-a i Aerodroma.


Na tu sumu treba dodati i novac od tenderske privatizacije preduzeća, navodi list Blic.
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Postoji ozbiljna opasnost da Evropska unija zabrani uvoz malina iz Srbije zbog nedozvoljenog nivoa pesticida u njima, saznaju beogradski mediji.

Fitopatolog iz Čačka dr Rajko Garić tvrdi u intervjuu za ''Press'' da je samo tokom prošle godine u našu zemlju vraćeno oko 120 tona maline koja je bila isporučena stranim kupcima, jer je u njima bilo više pesticida nego što predviđaju standardi koji važe na teritoriji EU.