bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Hotel „Staro zdanje“, nekadašnji simbol Aranđelovca, konačno pred rekonstrukcijom. Deo parka od 2,5 hektara izuzet iz statusa prirodnog dobra, pa je omogućeno da konačno počne obnova.

 

KADA nekadašnji simbol Aranđelovca, hotel „Staro zdanje“ konačno bude obnovljen, obećavaju investitori, grad pod Bukuljom biće drugi Monte Karlo. Obnova ovog spomenika kulture, izgradnja novog hotela na mestu zapuštenog otvorenog bazena, i rekonstrukcija čitavog kompleksa sa hotelom „Šumadija“, naslikaće sasvim drugačiji izgled grada. Čuveni primerak arhitekture romantizma i slika sa gotovo svih razglednica grada u Šumadiji zasada predstavlja ruglo Aranđelovca.

 

Smešten u samom centru parka Bukovičke banje, nekada je spadao među najlepše u Evropi, a poslednjih godina „Staro zdanje“ umiralo je naočigled i na sramotu i države i Aranđelovca.

Hotel je privatizovan pre dve godine. Za oko 800.000 evra, vlasnik „Šumadije“, „Starog zdanja“ i restorana „Arkade“, postala je firma „Amasis“, čiji je pravni naslednik privredno društvo „Staro zdanje d.o.o“. Radovi još nisu zapečeli, zbog komplikacija sa dobijanjem dozvole. Ipak, odlukom Vlade Srbije, od pre nekoliko dana, problemi će biti prevaziđeni, a očekuje se da će neimari do kraja godine konačno zasukati rukave.

Zdanje koje je Miloš Obrenović počeo da gradi 1865, danas, vek i po kasnije, u potpunom je raspadu. Već na prvi pogled „starac“ od 9.000 kvadrata, kojim se grad ponosio, izaziva tugu. Na mestu letnje bašte u centru parka, sada su razrovana terasa, otpala fasada, porušeni krovovi. U štokovima prozora „stanuju“ mrtve ptice. Pravi užas nastupa tek kada se otvore vrata. Hol na samom ulazu u hotel sa nabacanim dušecima, posteljinama i nameštajem liči na deponiju. Mračne hotelske sobe, kupatila, kuhinja, sale sa otpalim plafonima, počupanim instalacijama, smećem i šutom na svakom centimetru... Od 1906. godine, „Staro zdanje“ je bilo hotel, do 2006. kada je zatvoreno za goste..

- Od tada je ova kulturna i istorijska znamenitost propadala - kaže Dragan Todorović, direktor „Starog zdanja d.o.o“. - Fasada u ruševnom stanju, prozori, vrata, instalacije i oprema uništeni su i u više navrata poharani. Vandali su odneli sve što im je palo pod ruku. Pokušali su iz znamenite Kneževe sale da iščupaju i pet velikih kristalnih lustera. Od kradljivaca je spasen vredan klavir i dat je na korišćenje Muzičkoj školi „Petar Ilić“ u Aranđelovcu.

Od kada je zdanje privatizovano, a vlasnik postao Miroljub Aleksić, koji je kupio i obnovio sada elitni hotel „Izvor“, rekonstrukcija nikako nije mogla da počne. Prema rečima predsednika opštine Aranđelovac, Bojana Radovića, problem je pre svega bio u statusu parka kao prirodnog dobra, što je sprečavalo bilo kakvu gradnju u njemu.

- Park je vlasništvo republike, a kao spomenik prirode i kao kulturno-istorijska celina pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture - kaže Radović. - Problem je napravila uredba iz 2011, po kojoj je Vlada proglasila park za spomenik prirode i time zabranila bilo kakvu gradnju u njemu. Bez saglasnosti investitor nije mogao da realizuje svoje planove.

Posle sastanka u Vladi dogovoreno je da se oko 2,5 hektara parka koji obuhvata predmet budućih radova preimenuje i izuzme iz oblasti prirodnog dobra.

- Prenamena zemljišta je neophodna da bi se dobile dozvole za gradnju. Grad će imati velike koristi od ove investicije i jedva čekamo da projekat zaživi. Strateški planovi grada su između ostalog i razvoj turizma - objašnjava Radović.

Staro zdanje će zadržati arhitektonske osobine kao spomenik kulture, ali će, kada renoviranje bude završeno, biti luksuzni hotel sa pet zvezdica. Prema planu investitora, kompleks će biti povezan toplim vezama podzmenim i nadzemnim tunelima. Tople veze ići će do hotela „Izvor“, gde će gostima „Šumadije“, „Starog zdanja“ i novog hotela biti dostupni spa i velnes centar „Izvora“.

Dragan Todorović u nekadašnjoj kuhinji hotela

DRŽAVNA SVOJINA

IZGRADNjA Starog zdanja završena je 1872. godine. To je poslednje neimarsko delo arhitekte Koste Šreplovića. „Staro zdanje“ od 1964. godine dat je na trajno korišćenje AD „Bukovičkoj Banji“. Rešenjem Okružnog suda Kragujevac od 25. oktobra 2005, hotel dobija raniji upis vlasništva u korist opštenarodne imovine - državne svojine.

DO 2021.

PREMA prvobitnom planu, čitav kompleks trebalo je da bude završen do 2019. godine - kaže Dragan Todorović. - Ovako se sada prolongira za dve godine. Prvo ćemo obnoviti Hotel „Šumadiju“, jer je jednostavniji za gradnju. Prema ugovoru, ulaganja bi trebalo da budu oko pet miliona evra, ali bez sumnje će samo u „Staro zdanje“ otići oko sedam miliona evra.

Add comment


Security code
Refresh