bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Dobitnik nagrade „Danko Popović“ za 2012. godinu je Jovan Radulović za knjigu pripovedaka Sumnjiva sahrana u izdanju Srpske književne zadruge iz Beograda.
– Rukom pouzdanog majstora priče, Jovan Radulović je u knjizi „Sumnjiva sahrana“ potvrdio visoko mesto koje ima među savremenim srpskim proznim piscima. U njegovim novim pripovetkama, po mišljenju članova žirija, na prvom mestu se ogleda precizno pripovedanje, s jasnom percepcijom realnog sveta i sa sposobnošću stvaranja izrazitih likova i živopisnih situacija, čime se stvarno i imaginativno u njegovoj prozi sugestivno prepliću.

Majstor pripovedač Radulović crpe energiju iz životnog toka u kojem se kreću njegovi likovi, čiji identitet pritom trpi snažan pritisak konkretnih istorijskih i socijalnih okolnosti. U njegovim pripovetkama posebno je naglašen smisao za jezik. To je jezik živih ljudi, a ne leksikona i studija o jeziku, jezik koji prerasta u vertikalnu istoriju književnih likova. Najviše pomoću jezika saznajemo ko su oni i koje i kakve su realne prilike stvorile njihove karaktere i fizionomiju. Zahvaljujući tome, možemo reći da savremena srpska književnost pripovedačkom zbirkom „Sumnjiva sahrana“ dobija na reljefnosti i obnovi svojih stvaralačkih energija – piše u obrazloženju žirija, koji čine Miroslav Egerić, predsednik, Aleksandar Jovanović, Radivoje Mikić, Saša Milenić i Marko Nedić, članovi.
Književna nagrada ”Danko Popović” biće uručena dobitniku na manifestaciji „ Razgovori pod lipom “ , 18. avgusta, na otvorenoj sceni u Parku Bukovičke banje u Aranđelovcu.
Nagradu „Danko Popović“, ustanovio je aranđelovački Fond ”Prvi srpski ustanak”.

Add comment


Security code
Refresh