Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Ručna masaža

Masaža ima za cilj da stimulišući krvnu i limfnu cirkulaciju omogući oslobađanje celulita iz kapsule (koliko je to moguće), i da ga putem organa za detoksifikaciju izbaci iz organizma. Obzirom da je lociran 3-5 milimetara ispod površine kože, u vezivnom tkivu, nema razloga za grubim pritiskanjima i oštećenjima krvnih sudova koji ce se oglasiti modricama, koje su apsolutno nedozvoljene. Pritisci treba da budu dozirani i nikad preko granice bola. Ukoliko imate proširene vene, promene na koži (iritacije, ekceme, infekciju), visok krvni pritisak, ne primenjujte masažu. Ukoliko imate neki zdravstveni problem bilo bi pozeljno da pre tretmana konsultujete vaseg lekara ili fizioterapeuta. Koliko će masaža biti uspešna zavisi od vrste celulita koji je nastao. Da li se radi o mladom celulitu, ili celulitu koji je već stvorio ploče, ili o završnoj fazi, kada izgleda kao kora od pomorandže. Takođe, zavisi i od toga kako organizam reaguje. Nijedan tretman nije trajan. Čak ni liposukcija koja je hiruški zahvat, jer čaure koje su se stvorile ostaju do kraja života. Masaža pomaže do izvesne mere, ali su ti efekti privremenog karaktera.

Limfna drenaža

To je posebna masažna tehnika kojom se deluje na bolji i brži protok limfe. Protok limfe kroz telo važan je za zdravlje kože i potkožnog tkiva.

Limfnom drenažom pomaže se razmena materija u organizmu i direktno ubrzava izbacivanje štetnih materija koje utiču na nastanak celulita. Pomaže u terapiji protiv celulita ali i kod drugih problema s zadržavanjem tečnosti u telu, kao što je otečenost nogu, ruku... Drenažu mora obavljati stručna osoba. Tretman za celo telo traje oko 2 sata, a samo za noge sat i po. Limfna drenaža se skoro uvek kombinuje s nekom drugom anticelulitnom metodom zavisno od dogovora sa kozmetičarkom.

Najbolji rezultati masaža postizu se prvih deset dana nakon manstruacije.

Anticelulit proizvodi

Kreme i gelovi koji površinski razgrađuju celulit sadrže tzv. prenosnike koji pomažu da aktivne materije prodru dublje u kožu. Poboljšavaju i tonus kože.

Anticelulitni sastojci u preparatima su biljni ekstrakti, ekstrakti morskih algi, vitaminski kompleksi, hidratantni sastojci s višestrukim dejstvom. Cirkulaciju podstiču esencijalna ulja limuna, ruzmarina, pirinčane klice, te morske alge i vitaminski kompleksi. Na učvršćivanje i elastičnost kože utiču kristali mentola, vitamini, alge, alfa - fidroksilne kiseline te ekstrakti zelenog čaja. Na smanjivanje masnoće u donjim slojevima kože posebno deluju fitoandrogeni iz korena žen - šena, kao i ekstrakti bršljana, divljeg kestena, kofein i zeleni čaj. Vlažnost koži daje ulje semenki čaja, a pšenični proteini i aloe vera čine je mekom i nežnom.   Preporučuje se da gel ili kremu nanosite barem mesec dana na delove tela zahvaćene celulitom, najčešće bedra, zadnjicu, bokove, stomak... i to dva puta dnevno, ujutro i uveče. No, i nakon tog vremena dobro je nanositi kremu ili gel, ali ređe. Preporučujemo: Thiomucase gel, koji proizvodi Hemofarm.

Kreme pomažu samo ukoliko se koriste u kombinaciji sa masažom.

Anticelulit obuća

Žene koje su ih probale tvrde da često hodanje, ili trčanje, u specijalnim patikama (Swiss Masai MBT Sneakers) ili klompama (Celuna) smanjuje celulit.

Verovali ili ne, ova obuća može da poboljša cirkulaciju i učvrsti mišiće!

Iako su pojedini stručnjaci vrlo skeptični kada je u pitanju pozitivan učinak ovih patika, žene koje su ih probale tvrde da je celulit, već nakon mesec dana upotrebe, manje vidljiv.      

 

Vežbe jačanja

Pokreti nogu u sklekovima ili čučnjevima, delimično eliminišu celulit.
Izgradnja i učvršćivanje mišića zateže kožu, pa i celulit postaje manje uočljiv.
Ukoliko se do sada niste bavili fizičkom aktivnošću, vežbe jačanja će sigurno pomoći. No, ukoliko ste već u dobroj kondiciji i zategnutih mišića, vežbe neće imati nikakvog efekta. Uostalom, čak i pojedine atletičarke imaju celulit!

Ukoliko ne možete sebi da priušitite anticelulit masaže, mi vam preporučujemo sledeće:

Da jednom, ili dva puta (sa razmakom od 10-12 sati) dnevno, uz masažu utrljavate lekovito biljno ulje (bršljenovo ulje); Da u toku dana popijete minimum 2 litre vode, uz 2-3 šolje zelenog čaja; Da povećate dnevne fizičke aktivnosti: da šetate najmanje 1 sat dnevno (u kontinuitetu), ili 2 puta po 40 minuta i da najmanje jednom dnevno u trajanju od 15-30 minuta radite vežbe (opisane u daljem tekstu); Da izvršite korekcije u ishrani, bez klasičnih dijeta i iscrpljivanja.

Masaže – ulje za masažu nanesite na dlanove, a zatim na delove zahvaćene celulitom. Pokreti se moraju vršiti u pravcu srca, i ne smeju ostavljati modrice. Preporučujemo: bršljenovo ulje, proizvođač Meilab.

Tečnost – ukoliko niste osoba koja pije mnogo tečnosti, postepeno povećavajte dnevni unos vode. A da bi vam bilo lakše, možete na svakih sat vremena da popijete po jednu čašu vode, nemojte piti veliku količinu odjednom.

Fizičke vežbe - Potrebno je svakodnevno raditi dve grupe fizičkih vežbi. Prvu grupu sačinjavaju vežbe razgibavanja i tegljenja (takozvane ”vežbe oblikovanja”), a drugu - vežbe koje izazivaju određeni napor i one brzih pokreta. Pri tome se morate i oznojati. Vodite računa da vežbama obuhvatite sve delove tela, pogotovo one koji su napadnuti celulitom. (Naravno da vežbe mogu biti zamenjene i nepopularnim, ali korisnim – trešenjem tepiha, ribanjem kupatila i sl, ali i popularnom ali kontroverznom aktivnošću poznatom pod nazivom SEKS. On je svakako blagotvoran, ali mu ne treba pristupati kao atletskoj disciplini, mada bi žena u njemu morala biti prilično aktivna da bi imala anticelulit efekte.)

Nakon vežbi je dobro istuširati se toplom vodom uz trljanje ”lufa” rukavicom, odnosno sunđerom ili frotirom. Tuširanje treba završiti mlakom, odnosno hladnom vodom. Osobe sa poremećenom funkcijom kardiovaskularnog sistema neka ovo uputstvo, kao i čitavu terapiju, prilagode svom zdravstvenom stanju.

Korekcije u ishrani su usmerene u dva pravca:

Sprečavanje unosa materija koje neposredno izazivaju stvaranje celulita i trovanje organizma; ovo ne podrazumeva gladovanje, iscrpljenost i depresiju... Unošenje kvalitetnih, zdravih elemenata koji hrane i revitalizuju organizam, a potpomažu njegovo pročišćavanje.

Kreme, masaže, kozmetički tretmani... samo su pomoćna sredstva i neće mnogo pomoći ukoliko se ne hranite zdravo.


Još nekoliko preporuka:

 

Nikad ne jedite brzo. Izbegavajte napetost za vreme jela - na primer gledanje TV-a. Jedite uvek u isto vreme, jer tako želudac najbolje funkcioniše. Uvek uživajte u hrani, čak i kad postoje ograničenja. Upotrebite maštu da stvorite zanimljive i ukusne jelovnike. Izbegavajte: kobasice, slaninu, salame, grickalice, usoljeno meso, slane sireve, prženu hranu, gazirana pića, pavlaku, viršle, konzervisane supe, jake začine i začinjena jela, mnogo kafe.