Timber by EMSIEN 3 Ltd BG
 
bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve Njegova Svetost Patrijarh Pavle preminio je danas u Beogradu u 95 godini života.
U kratkom saopštenju SPC navodi se da se "danas u 10.45, na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio u Gospodu Arhiepiskop Pećki, Mitropolit Beogradsko-karlovački, Patrijarh srpski Gospodin Pavle".

Mitropolit Crnogorsko primorski Amfilohije obratio se novinarima vidno uplakan zbog saznanja da se upokojio Njegova Svetost:Povodom smrti Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Pavla, Vlada Srbije je na današnjoj sednici proglasila trodnevnu žalost u Srbiji, saopšteno je iz Vlade.

"Dani žalosti su 16, 17. i 18. novembar 2009.", navodi se u saopštenju vladine kancelarije za odnose s medijima.

Kovčeg sa telom blaženopočivšeg Patrijarha Pavla izložen je od 15 sati u Sabornoj crkvi u Beogradu kako bi gradjani Njegovoj Svetosti poslednji put odali poštu celivanjem ruke.

Prethodno su u Sabornoj crkvi Mitropolit Amfilohije i Episkop hvostanski Atanasije, služili opelo, kojem su prisustvovali i predsednik Srbije Boris Tadic, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ambasador Rusije Aleksandar Konuzin.

Opelu u Sabornoj crkvi prisustvovali su i predsednik Srbije Boris Tadić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ambasador Rusije Aleksandar Konuzin.

Poslednju poštu Patrijarhu Pavlu odali su i premijer Mirko Cvetković, članovi Vlade kao i predsednica Parlamenta Slavica Djukic Dejanovic. Počast patrijarhu odali su i zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, kao i ministri Dragan Šutanovac, Nebojša Bradić, Žarko Obradović, Slobodan Milosavljević...

U crkvi i porti je veliki broj gradjana, a zatvoren je i saobraćaj u delu ulice Kneza Sime Markovića u kojoj se nalaze Saborna crkva i Patrijaršija.

Kako je potvrdjeno za Radio S u Sabornoj Crkvi, gradjani će moći da odaju poštu Patrijarhu Pavlu celu noć.

Sednica Sinoda Srpske pravoslavne crkve, na kojoj bi trebalo da bude odredjeno vreme i mesto sahrane patrijarha Pavla, počela je večeras oko 17.30 sati u Patrijaršiji.

Smrt Patrijarha Pavla danas su oglasila zvona na svim pravoslavnim hramovima u Beogradu i širom Srbije, počev od 11.45 na svakih sat vremena.

U svim crkvama i manastirima Raško-prizrenske eparhije takodje su zvonila zvona u znak žalosti zbog smrti Njegove Svetosti, potvrdio je KIM radiju sekretar eparhijskog upravnog odbora, otac Radoslav Janković.

On je naveo da se narod spontano okuplja i u manastiru Gračanica i pali sveće za pokoj duše Patrijarha Pavla.

I u hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske u Crnoj Gori sveštenici služe liturgije, a oglašavaju se svakog sata i crkvena zvona.


Biografija Patrijarha Pavla

Patrijarh Pavle (svetovno ime Gojko Stojčević) rodjen je 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u Slavoniji. U tom mestu je završio osnovnu školu. Nižu gimnaziju završio je u Tuzli, višu gimnaziju i šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Dve godine je studirao medicinu u Beogradu.

Pre odlaska u gimnaziju proveo je jedno vreme na pripremama za školu u manastiru Orahovica.

Drugi svetski rat zatekao ga je u rodnoj Slavoniji, odakle je prebegao u Beograd, gde je, da bi se mogao izdržavati, radio fizičke poslove na gradjevinama i na dokovima.

U proleće 1942. njegov školski drug jeromonah Jelisej odveo ga je u manastir Svete Trojice u Ovčaru, a od 1944. godine radio je kao veroučitelj i vaspitač u Banji Koviljači, u domu za decu izbeglu iz Bosne. Te godine je oboleo od tuberkuloze.

Do 1946. godine je bio u manastiru Vujan, gde se izlečio od pomenute bolesti.

Zamonašio se 1948. godine u manastiru Blagoveštenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i dobio ime Pavle koje mu je dao iguman Julijan Knežević. Te godine je rukopoložen u čin jerodjakona.

Od 1949. godine do 1955. godine bio je sabrat manastira Rača u Podrinju. Školske 195O/5l. radio je kao pomoćni nastavnik bogoslovije "Sv. Kirila i Metodija" u Prizrenu. Jeromonah postaje 1954, ubrzo protosindjel, a 1957. godine arhimandrit.

Od 1955. godine dve godine je bio na poslediplomskim studijama u Atini.

Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja 1957. godine. Hirotonisan je u beogradskoj Sabornoj crkvi 22.septembra 1957. godine od Patrijarha Vikentija i episkopa pakračkog Emilijana, zvorničko-tuzlanskog Longina i žičkog Germana. U oktobru te godine ustoličen je u Prizrenu od episkopa Germana i zahumsko-hercegovačkog Vladislava. Na Kosovu je proveo 34 godine.

Na vanrednom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC 1. decembra 1990., kojem je predsedavao zagrebačko-ljubljanski mitropolit Jovan Pavlović, zamenik tada obolelog patrijarha Germana, biran je novi patrijarh izmedju trojice kandidata tajnim glasanjem.

Kako nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova izbor je obavljen žrebom na tzv. "apostolski način" tako što je arhimandrit tronoški Antonije izvukao ime budućeg Patrijarha.

Tako je episkop raško-prizrenski Pavle postao 44. poglavar SPC, ustoličen 2. decembra 1990. godine u Sabornoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila u Beogradu od strane 12 episkopa, 12 sveštenika i 13 djakona. Patrijarh Pavle je tada istakao da mu je jedini program rada Jevandjelje.

Posetio je brojne pravoslavne crkve: Carigradsku, Aleksandrijsku, Jerusalimsku, Rusku, Bugarsku, Rumunsku, Grčku, Gruzijsku, kao i srpske eparhije i parohije u Americi, Kanadi, Australiji, Madjarskoj i Rumuniji.

Počasni je doktor Bogoslovskog fakulteta i Akademije Sv. Vladimira u Njujorku.

Govorio je grčki, ruski i nemački jezik i autor je mnogobrojnih knjiga.

Od 13. novembra 2007. godine Patrijarh Pavle bio je na lečenju u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, a 8. oktobra 2008. godine podneo je molbu Svetom Arhijerejskom Saboru SPC da mu "zbog zdravstvenih razloga i nemoći" dozvoli da se povuče iz aktivne službe.Medjutim Molba Njegove Svetosti na Saboru SPC 11. novembra 2008. godine nije usvojena.

Patrijarh Pavle bio je na Svetosavskom tronu 19. godina.Dobitnik počasnih nagradaVlada Srbije je 13. januara 2005. godine imenovala Patrijarha Pavla za počasnog predsednika Fonda za Kosovo i Metohiju.

Tokom posete Rusiji u januaru 2002. godine Partrijarhu Pavlu su uručene dve značajne nagrade: Medjunarodnog fonda za unapredjenje jedinstva pravoslavnog naroda i Fonda Svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović odlikovao je u septembru 2004. godine Patrijarha Pavla, (na njegov devedeseti rodjendan) Ordenom Nemanje prvog stepena.

Povodom Dana Državnosti Srbije, 15. februara 2007. godine princ Aleksandar Karadjordjević dodelio je Partijarhu Pavlu Orden Karadjordjeve zvezde prvog stepena.

Patrijarhu Pavlu je 2009. godine dodeljen ruski orden "Dostojanstvo" zbog kako se navodi "značaja koji je imao u danima iskušenja kroz koje su srpski narod i Crkva prošli".

Add comment


Security code
Refresh