Timber by EMSIEN 3 Ltd BG
 
bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Sud je samo delimično usvojio zahtev Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu i doneo odluku o privremenom oduzimanju imovine od Uskokovića i članova njegove najuže porodice
Privremeno oduzeta imovina

Okružni sud u Beogradu doneo je juče odluku da se Branislavu Uskokoviću, bivšem direktoru Elektrodistribucije Beograd, protiv koga se pred ovim sudom vodi postupak zbog zloupotrebe službenog položaja, privremeno oduzme 12 objekata. Sud je, kako je saopšteno, samo delimično usvojio zahtev Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu i doneo odluku o privremenom oduzimanju dela imovine od Uskokovića i članova njegove najuže porodice.

Kad je reč o drugim nepokretnostima, zahtev tužilaštva je odbijen, navodi se u saopštenju suda i dodaje da će privremeno oduzimanje dela imovine trajati do donošenja odluke po zahtevu za trajno oduzimanje.

Okružno javno tužilaštvo podnelo je zahtev za privremeno oduzimanje imovine od Uskokovića optuženog da je oštetio državu i EDB za 24 miliona dinara kojima je kupovao kuće i stanove.

Sud je održao ročište 27. oktobra ove godine tokom kojeg su saslušani tužilac i osobe od kojih je zatraženo privremeno oduzimanje imovine. Istovremeno je razmatrana obimna pisana dokumentacija pribavljena tokom finansijske istrage, kao i dokazi o legalnim primanjima svih osoba. Imajući u vidu i krivični postupak koji se vodi protiv okrivljenog Uskokovića, sud je doneo svoju odluku na osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Branislav Uskoković dolazi na suđenje 15. septembra (Foto Tanjug)
Inače, bivši direktor EDB juče je, na početku ponovljenog suđenja, odbacio sve navode optužnice koja ga tereti za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje službenih isprava i nesavesni rad. Iznoseći odbranu pred Okružnim sudom u Beogradu, Uskoković je negirao da je počinio dela za koja ga tereti optužnica, navodeći da je bio generalni direktor EDB u kojem je bilo 3.000 zaposlenih i da se nije mešao u posao radnika, već da je komunicirao i naloge izdavao samo „svom timu”.

– Te poslove koje mi pripisuje tužilaštvo nisam radio, niti sam mogao da radim. Dejstvovao sam preko tima direktora sektora i nije mi jasno kome sam to davao naloge – rekao je on.

Uskoković je negirao tačku po tačku optužnice koja ga tereti da je zloupotrebama u poslovanju oštetio EDB i državu za 24 miliona dinara i da je od tog novca kupovao nekretnine.

On je najavio da će tokom ponovljenog postupka pozvati svedoke koji nisu saslušani tokom prvog suđenja, među njima i bivšeg direktora EDB Slobodana Petrovića, za koga tvrdi da je po njegovom nalogu postavljena jedna sporna trafo-stanica, a koju tužilaštvu njemu stavlja na teret.

Presudom Okružnog suda izrečenom u oktobru 2006. godine, nekadašnji direktor EDB osuđen je na devet godina zatvora pošto je oglašen krivim za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje službenih isprava i nesavestan rad u privredi. Istom presudom, trogodišnje zatvorske kazne izrečene su Stojanu Lakovskom, direktoru i vlasniku preduzeća „TLT inženjering” i Slobodanu Markoviću, suvlasniku i direktoru preduzeća „Konrad”. Ova dvojica okrivljenih proglašena su krivim za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanja službenih isprava.

Postupak u odnosu naMiodraga Bulatovića, direktora „Iptum Šumadija” ranije je razdvojen zbog bolesti. Tokom suđenja, tužilac je odustao od gonjenja Uskokovićeve kćerke Lidije Bukvić i njegovog pomoćnika Jovana Cimeše jer su krivična dela koja su im prvobitno stavljena na teret zastarela. Ovu presudu, međutim, ukinuo je Vrhovni sud Srbije i predmet vratio na novo postupanje.


M. Derikonjić

Add comment


Security code
Refresh