Timber by EMSIEN 3 Ltd BG
 
bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Srpska napredna stranka i koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije počele su pregovore o formiranju vlasti u beogradskoj opštini Voždovac. Konačan dogovor očekuju za desetak dana, a obe strane kažu da su saglasne u svim najvažnijim tačkama. O platformama sa kojima s ušlo u pregovore za „Politiku” govore predsednici gradskih odbora SNS-a i DSS-a.

NEBOJŠA STEFANOVIĆ, PREDSEDNIK GRADSKOG ODBORA SNS-a

Voždovac model za svaku upravu

Šta je dogovoreno sa predstavnicima DSS–NS?

Počeli smo razgovore o suštinskim pitanjima. Razgovarali smo o programskim načelima. Sporazumeli smo se o tome da prioriteti u radu opštinske vlasti moraju biti brža legalizacija i izgradnja infrastrukture, jer u tom delu opština loše funkcioniše u poslednjih 13 godina. Saglasili smo se i o tome da vlast mora biti bliža građanima i da će joj prioritet biti briga o građanima. Recimo, da se opštinska vlast odrekne svoje reprezentacije i taj novac upotrebi za građane Voždovca. Otvorićemo i isturene centre u raznim delovima opštine da bi njeni stanovnici mogli lakše da rešavaju svoje probleme. Biće to ozbiljna i odgovorna vlast jer želimo da pokažemo da to može biti model za svaku javnu upravu.

Da li postoji nešto o čemu se niste dogovorili?

Ne, usaglasili smo se oko svega. Nema nikakvih spornih pitanja, jedino što se možda u ovom prvim razgovorima nekih stvari još nismo dotakli. Ali problema zaista nema.

Da li ste razgovarali o kadrovskim pitanjima?

Ne, bitno je da smo se najpre dogovorili o principima. A što se tiče konkretnih kadrovskih rešenja, mislim da tu neće biti problema. To pokazuje i slučaj Zemuna, gde je to zaista završeno bez ikakvih nesuglasica. Jer kad se dogovorite o programu onda samo treba da nađete ljude koji će to da sprovedu na najbolji način.

Može li ovaj dogovor na Voždovcu da bude osnov za uspostavljanje nekih drugih koalicija sa narodnjacima?

Nadamo se da će principi o kojima smo se sada dogovorili biti imperativ svake lokalne vlasti, I držaćemo se toga, ako građani budu tako želeli i ako i u drugim sredinama budemo u prilici da obrazujemo iste koalicije.

A na republičkom nivou?

U ovom slučaju pregovaramo na nivou predsednika gradskih odbora. Sve ostalo, videćemo kad dođe vreme.

-----------------------------------------------------------

ANDREJA MLADENOVIĆ, PREDSEDNIK GRADSKOG ODBORA DSS-a

Saglasili smo se oko svega

Kakva je platforma vaše stranke za pregovore sa SNS-om?

Sve što je nama važno poklopilo se sa onim što je i pozicija SNS-a. Reč je o tome da insistiramo na efikasnijoj i profesionalnijoj upravi, na sprečavanju korupcije u opštini, rešavanju problema legalizacije, posvećivanju više pažnje rubnim delovima opštine i mesnim zajednicama.

Postoji li nešto što vam je jako važno, a da vaši partneri to vide drugačije?

Ne, ne postoji ništa o čemu smo pričali, a da nije bilo obostrano prihvaćeno. I mislim da je dogovor o principima dobra osnova za funkcionisanje koalicije, kao što je slučaj i u Zemunu.

Stvari koje ste nabrojali uglavnom su one koje bi trebalo da se podrazumevaju i da budu važne svim strankama. Zbog čega o tome ne možete da se dogovorite sa drugim strankama?

Ne kažem da je nemoguće postići saglasnost o tome i sa nekim drugim strankama, ali uvek birate one sa kojima to može lakše da se ostvari. U ovom slučaju, SNS je osvojio najveći broj glasova i oni su ti koji su nas pozvali da zajedno formiramo vlast, zato što veruju da sa nama mogu najlakše da se dogovore.

Očekujete li da ćete imati neki problem u komunikaciji sa Beogradom u kome je na vlasti drugačija koalicija?

Ne bi smelo da se dešava da opštine u kojima Demokratska stranka nije na vlasti imaju „slabiji prolaz” do nekih gradskih institucija. Zato mislim da će svi imati dovoljno pameti da tako ne rade, jer grad nije privatno preduzeće i mora svuda jednako da funkcioniše. Ako se, ipak, desi da ne bude tako obavestićemo građane svaki put kad se javi takav problem.

G. N.

Add comment


Security code
Refresh