Timber by EMSIEN 3 Ltd BG
 
bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 


Ovo nije vest o odluci Skupštine opštine Aranđelovac da jednu od većih gradskih ulica nazove po Milanu Nediću, predsedniku okupacione vlade Srbije u Drugom svetskom ratu. Ta je odluka doneta 5. aprila sada već davne 2002. godine

U redakcijski inbox još uvek, no sve ređe, stigne upit ponekog zapanjenog građanina koji se na google mapi spotakao o ulicu Đenerala Milana Nedića - šefa Vlade okupirane Srbije, ponosnog potpisnika rasnih zakona, progonitelja Jevreja, Roma i komunista - usred naoko pitomog Aranđelovca, šumadijske palančice ispod planine Bukulje.


Osim slučajnih prolaznika i satelitskih mapa, drugih izvora za ovu istoriografsku pošalicu u Aranđelovcu gotovo da i nema. Tek se u iznimno retkim prilikama uzgred pomene da je ovaj gradić, inače poznat po izvorima mineralne vode i fašističkom udruženju "Naši", u svoju kolekciju voždova, kraljeva, knezova, svetaca i ostalih junaka za uličnu upotrebu, uvrstio i predsednika kvislinške vlade Srbije za vreme Drugog svetskog rata.


Zahvaljujući Zakonu o dostupnosti informacija, aranđelovačka Opština nam je ljubazno odgovorila na upit i poslala skeniranu odluku o preimenovanju te spisak svih ulica koje su pre 11 godina osvanule sa novim tablama. Dokumente možete naći u prilogu ovog teksta.


Koliko je javnosti poznato, Nedić zasad još uvek nije rehabilitovan - što je tek tehničko pitanje za aranđelovačku opštinu, ali i ostatak Srbije. Naslednici đenerala nestrpljivo čekaju povraćaj imovine - za šta su odštetu građani već platili - ministri kvislinške vlade posthumno se oslobađaju krivice, istorija se ponovo piše u opskurnim kancelarijama.


Srbija razdragano produbljuje svoju šizofreniju.

Add comment


Security code
Refresh