Timber by EMSIEN 3 Ltd BG
 
bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Kultura

Muzej u Arandjelovcu

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna

Narodni muzej u Aranđelovcu ...

Unutrašnjost muzeja

O muzeju

Narodni muzej u Aranđelovcu je osnovan 1982. godine kao Muzej revolucije i socijalističke izgradnje. Sagrađen je na mestu stare bukovičke škole, u neposrednoj blizini bukovičke crkve i Spomen česme (1927. god.), na mestu gde su ustanici I srpskog ustanka položili zakletvu pred Protom Atanasijem Bukovičkim. Zgrada je sagrađena po idejnom rešenju arh. Feliksa Bajlona iz Beograda, u stilu stare šumadijske kuće sa odžaklijom na sredini i krovom na četiri vode. Prva samostalna izložba Muzeja revolucije otvorena je 26. novembra 1985. godine sa pretenzijama da bude stalna postavka. Izložbom je prikazano naseljavanje ovoga kraja, I i II srpski ustanak, I svetski rat i, najvecim delom, NOB na ovom području. Galerijski prostor je korišćen za gostujuće izložbe, retrospektivne izložbe MF "Svet keramike" i sopstvene tematske izložbe. Uvećavanjem fundusa muzeja ali i zapošljavanjem kustosa i drugih radnika različitih struka, muzej prerasta u muzej komplesnog tipa koji čine zbirke: paleontološka, arheološka, istorijska, etnografska, umetnička, numizmatička i dva legata: Dušana Petrovića Šaneta i Radomira Grujića. Osnovana je i konzervatorsko-restauratorska radionica, čime je zaštita pokretnih kulturnih dobara kompletna. Današnje ime MUZEJ U ARANĐELOVCU nosi od 1988. godine.

Od 1994. godine u Muzeju u Aranđelovcu su dve velike izložbe. Jedna je retrospektivna izložba umetničke keramike nastale na MF "Svet keramike", postavljena povodom 20 godina održavanja ovog festivala, koja se i dalje dopunjava novim radovima. Druga izložba je "Aranđelovac od prvih tragova do I svetskog rata", kojom je period od ledenog doba pa do pocetka XX veka predstavljen paleontološkim, arheološkim, etnografskim i istorijskim eksponatima.

Pečina Risovača

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
Muzej Arandjelovca, Prote Atanasija Bukovickog bb, tel. 034/ 712-415

Na jugoistocnoj periferiji Arandjelovca, sa desne strane recice Kubrshnice, uzdize se brdo Risovaca sa pecinom, znacajnim arheoloshko-paleontoloshkim i speleoloshkim nalazishtem. Dugogodishnjim istrazivanjima risovacke pecine otkriveno je obilje fosilizovanih ostataka faune ledenog doba, kao i tragovi materijalne kulture neandertalskih lovaca-artefakta od kamena i kosti, koja potvrdjuju paleolitsku starost ove stanice.



Kulturno umetničko društvo Šamot

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna


Kud "Shamota" osnovano je 1971 godine. Za svojih 35 godina postojanja drushtvo je izvelo na stotine koncerata u zemlji i inostranstvu: Grcka, Turska, Bugarska, Rusija, Ukrajina, Austrija, Namacka, Francuska, Luksemburg, Slovacka, Ceshka, Slovenija.

KUD Shamot je organizator sabora decijeg folklora "Shumadijski biseri" koji se 3 godine unazad odrzava u mestu Darosava, kod Arandjelovca i koji svake godine okuplja po 10 decijih ansambla iz Srbije.

Kulturno umetničko društvo Elektroporcelan

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna


Drushtvo je osnovano 1956. Za protklih 50 godina kroz drushtvo je proshlo preko 2500 clanova razvrstanih u vishe sekcija od kojh danas rade: folklorna sa dve grupe shkole folklora, pet decijih ansambla, dve postave prvog izvodjackog ansambla i grupom veterana. Pored ovih folklornih ansambala u KUD-u rade zenska i muska pevacka grupa, solisti kao i orkestar sa 15-20 clanova. Trenutno drushtvo broji oko 400 clanova. a za prethodnih 50 godina izvedeno je 2000 koncerata. Do sada su ucestvovali na festivalima shirom evrope: Grcka, Makedonija, Bugarska, Rumunija, Moldavija, Ukrajina, Poljska, Nemacka, Austrija, Francuska, Hrvatska, BiH, Italija...

KUD " Elektroporcelan" je drushtvo otvorenog srca pa svi oni koji su spremni za pesmu, igru druzenje mogu da nam se obrate, da se upoznamo razmenimo iskustva i sklopimo nova poznanstva.

Kulturno umetničko društvo Abrašević

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
Delatnost: negovanje i prezentacija tradicionalnog narodnog vokalnog, muzickog i plesnog stvaralashtva. Drushtvo je osnovano 1920.godine. Okuplja clanove svih uzrasta, kroz 6 igrachkih ansambala, orkestar i vokalnu grupu.

Tokom cele godine radi shkola folklora koja se, u zavisnosti od interesovanja (grupe veze od 15) organizuje i periodicno.

Za goste iz inostranstva organizuje se letnja shkola folklora.

Ansambl je do sada nastupao u Italiji, Austriji, Nemackoj, Rumuniji, Grckoj, Tunisu… Nosilac je velikog broja domacih i medjunarodnih priznanja.

REPERTOAR: Kulturno stvaralashtvo svih etnickih zajednica iz svih krajeva Srbije.