Timber by EMSIEN 3 Ltd BG

zapis

 
bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Ono što je doskora bilo nezamislivo, dinarski kredit sa nepromenljivom kamatnom stopom, banke polako uvrštavaju u svoju ponudu. Najbolje je, ako se baš mora, zaduživati i otplaćivati rate u valuti u kojoj se prima zarada, a pogotovu ako je kamatna stopa fiksna, pa je rata ista tokom celog perioda otplate. Time se građani štite od promene kursa, ali i izmene kamatne stope. Ipak, zaduživanje u domaćoj valuti i dalje je skupo.Prihodi većine građana ne prate pomeranje kursa, pa tako kada domaća valuta slabi, i zarada je manja. Uz to, kada se doda i uticaj inflacije, primanja na početku i na kraju godine realno su niža. Proteklih godina građani su se zaduživali uzimajući kredite indeksirane u evrima, nešto manje je onih vezanih za franke (stambeni zajmovi), a najmanje je dinarskih kredita. Ovaj izbor bio je uslovljen upravo ponudom.
Iako ne postoji savršen kredit, u uslovima u Srbiji, kada je stalno prisutan valutni rizik, krediti sa fiksnom kamatnom stopom mogu da budu rešenje za one koji moraju da se zaduže. Za razliku od dinarskih kredita sa promenljivom kamatnom stopom, mali je broj banaka koje u svojoj ponudi imaju zajmove sa nepromenljivom kamatom. Ohrabruje to što banke masovnije razmišljaju o tome da i takvu vrstu kredita uvrste u svoju ponudu.
Karakteristika zajmova je da građani tokom celog perioda otplate imaju istu ratu u dinarima. Ona se ne menja ni kada evro jača, a kamatna stopa nije podložna promeni ni zbog rasta troškova života, niti zbog referentne kamatne stope. Računice pokazuju da ako je prosečna godišnja inflacija oko sedam odsto, klijent koji pet godina plaća istu ratu u dinarima realno uštedi i do 35 odsto, za koliko bi mu se uvećala rata kada bi se usklađivala sa rastom inflacije. Uz to, zaštićen je i od jačanja evra.
Ipak, ako bi stavili na sto kalkulaciju, ona bi trenutno bila na strani kredita indeksiranog u evrima pošto je kamatna stopa niža. Ali samo pod uslovom da se kurs ne menja, pa time ni rata, niti kamatna stopa, a što na dugi rok nije realno. Ukoliko bi sada uzeli kredit od 1.000 evra, odnosno dinarski od 100.000 dinara, manje bi dali za kamatu. Naime, za kredit u evrima sa kamatnom stopom od 15 odsto za 36 meseci ukupna kamata iznosila bi 248 evra, dok bi za dinarski kredit čija je kamatna stopa 22 odsto ukupna kamata bila 375 evra.
Odnedavno banka „Sosijete ženeral“ nudi gotovinske kredite sa fiksnom kamatnom stopom. Za te kredite nije potrebno učešće ni depozit, rok otplate je 60 meseci, a godišnja efektivna kamatna stopa je 22,22 odsto.
U „Folks banci“ imaju dinarske kredite s fiksnom kamatnom stopom i to za zajmove za kupovinu automobila, keš i potrošačke kredite, za refinansiranje, kao i dinarske kredite za legalizaciju. Kredit za refinansiranje se odobrava maksimalno do 60 meseci, bez učešća i depozita, sa efektivnom kamatnom stopom od 20,06 odsto. Ukoliko kompanija u kojoj je klijent zaposlen ima potpisan ugovor o prenosu zarada, stiče pravo i na nižu kamatu.
Dinarski keš krediti i krediti za refinansiranje sa fiksnom kamatom nudi i „Erste banka“, i to do 12 meseci. Godišnja efektivna kamatna stopa je 24,21 odsto, odnosno od 20,78 odsto.
U „Hipo Alpe-Adrija“ banci u ponudi su dinarski krediti sa fiksnom kamatnom stopom, uz mogućnost promene kamate, a što se, kako kažu, u praksi ne dešava. Tako se gotovinski dinarski krediti odobravaju na pet godina, uz efektivnu kamatnu stopu 26,78 odsto. Takođe, građani mogu da dobiju i kredit u domaćoj valuti za refinansiranje, potrošačke kredite, za legalizaciju, kao i za kupovinu novih i polovnih vozila.

Add comment


Security code
Refresh