Timber by EMSIEN 3 Ltd BG

zapis

 
bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Beograd -- Dinar već tri dana značajno slabi u odnosu na evro, jer država menja devize u dinare kako bi isplatila korisnike budžeta.

Evro je na srpskom tržištu oborio sve rekorde, pa je tako za jedan evro, i to po zvaničnom srednjem kursu, potrebno 96,99 dinara. Dinar je dostigao svoju najnižu vrednost prema evru i pored intervencija Narodne banke, koja je iz svojih rezervi danas prodala 20 miliona evra, a juče 17 miliona.

U centralnoj banci objašnjavaju da su ovako velike intervencije neophodne kako bi se ublažili negativni efekti dodatnog trošenja države.

Dinar slabi treći dan za redom. Vrednost prema evru je oslabila za oko jedan i po odsto u poslednjih nedelju dana, ali za razliku od sličnih situacija u prošlosti građani nisu navalili u menjčnice. Većina onih koje smo zatekli više su prodavali, nego kupovali evre.

Dinar je uzdrmalo to što je država budžetskim korisnicima isplatila velike svote novca i to tek pošto je devize pretvorila u domaću valutu. Ministarstvo finansija nije saopštilo zašto manjka novca u budžetu, ali viceguverner Narodne banke Bojan Marković kaže da uzrok ovako velikog poremećaja nije samo današnja isplata 1700 dinara u okviru podele besplatnih akcija.

“Ono što je neubičajeno je da mi u Srbiji imamo povećanu količinu dinarske likvidnosti na tržištu, uzrokovanu budžetskim plaćanjima nakon dobijanja sredstava od MMF-a i sa druge strane imamo nekoliko intervencija NBS-a“, podseća on.

“Ova povećana, naglo kreirana dinarska likvidnost se polako povlači sa tržišta na jedan kontrolisan način. Mi očekujemo da će to proći bez prevelikih oscilacija na bilo deviznom, bilo novčanom tržištu“, kaže Marković.

U petak će dinar biti još slabiji. Prema zvaničnom saopštenju Narodne banke, srednji kurs će na Božić iznositi 97,23 dinara za jedan evro, što je novi rekord.


Add comment


Security code
Refresh