Timber by EMSIEN 3 Ltd BG
 
bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Beograd - Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije potvrdilo je juče da je podnelo zahtev za poskupljenje struje za 10 odsto od 1. januara 2010. Direktor EPS-a za odnose sa javnošću Momčilo Cebalović kazao je da je to usklađivanje cene struje sa inflacijom i kretanjem kursa dinara jer je kod poslednjeg poskupljenja, u avgustu 2008. prosečna cena kilovat sata bila 5,9 evro centi, a sada je oko 4,5 evro centi. Sa povećanjem cene od 10 odsto u januaru i 10 odsto u julu, prosečna cena kilovat sata EPS-a biće 5,3 evro centi, što znači da se ni posle dva poskupljenja EPS neće vratiti na nivo cene od pre 16 meseci“, kazao je Cebalović.

Prema rečima Cebalovića, u skladu sa metodologijom opravdanih prihoda, koju je utvrdila Agencija za energetiku Srbije, EPS ima pravo na povećanje cene struje od oko 37 odsto. Poskupljenje struje je neophodno, istakao je, i zbog toga što je svake godine potrebno obezbediti nekoliko stotina miliona evra za funkcionisanje elektroenergetskog sistema. On je kazao da je samo za eksproprijaciju zemljišta za nove ugljenokope potrebno 200 miliona evra i dodao da će, bez investicija u proizvodnju uglja u narednoj godini, Srbija u 2011. imati manjak uglja za proizvodnju struje. Cebalović je kazao da bi struja trebalo da ima realniju cenu i da bi se smanjila neracionalna potrošnja energije, po čemu je Srbija rekorder u Evropi. „EPS je spreman da ponudi jeftinu struju onima koji ne mogu da plate realnu cenu, ali država mora da utvrdi ko je socijalno ugrožen“, naveo je Cebalović.

Vlada odlučuje sledeće nedelje

Agencija za energetiku Srbije ubrzano će obraditi zahtev EPS za poskupljenje struje, kazali su juče u AERS-u. „Zahtev za poskupljenje baziran je na podacima iz 2008. tako da će Agencija brzo moći da da mišljenje i vrati ga EPS-u. Vlada Srbije bi o zahtevu za poskupljenje struje mogla da odlučuje sledeće sedmice“, rekli su u AERS-u.

Add comment


Security code
Refresh