Timber by EMSIEN 3 Ltd BG
 
bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Beograd -- Nakon božićnih praznika u Poštama širom Srbije očekuju se gužve jer će građani želeti da dobiju prihod koji je država odredila da im pripada od privatizacija.

Građani će za početak dobiti 1.700 dinara u kešu i po pet akcija Naftne industrije Srbije nominalne vrednosti 500 dinara koje mogu odmah da unovče ili sačekaju da im vrednost poraste. Da li je pet NIS-ovih akcija zaista vaše moći ćete da proverite na šalterima Pošta od 6. januara.

Istovremeno će Vam biti isplaćeno i 1.700 dinara u kešu koliko je država sačuvala od ranijih privatizacija državnih preduzeća i zatim podelila na Vas i vaše sugrađane. Isplata keša će međutim biti prioritet u ovoj prvoj fazi, kaže Miloš Miščević, zamenik generalnog direktora PTT-a.

“Svaki građanin će moći putem lične karte se identifikuje, da dobije informaciju o tome da ima pet akcija čija je trenutno nominalna vrednost 2.500 dinara i moći da podigne 1.700 dinara. To važi za vlasnike računa u Poštanskoj štedionici dok će ostali, koji su prilikom upisa prijavili banke u kojima imaju svoje račune, ostvarivati to svoje pravo na šalterima banaka koje su naveli prilikom upisa”, kaže on.

Kada kao vlasnik pet akcija NIS-a i 1.700 dinara u džepu izađete iz Pošte, možete da pronađete voljnog kupca, sklopite kupoprodajni ugovor, overite ga u sudu i zatim preko brokerske kuće prenesete vlasništvo.

Ukoliko Vam novac nije preko potreban i ne želite da se neko ovajdi masovnim otkupom akcija od građana, možete da sačekate do najranije leta naredne godine kada bi trebalo da počne trgovina akcijama NIS-a na Berzi.

Neki smatraju da se akcija ne treba uopšte odricati, već se udružiti u Skupštinu akcionara koja bi imala pravo na dva mesta u Upravnom odboru. Pod pretpostavkom da niko od 4,4 miliona građana ne proda svoje akcije Gaspromnjeftu, Rusi će ostati na 51 odsto vlasništva, a mali akcionari će imati 19,34 odsto, što znači da državi ostaje oko 30 odsto vlasništva nad NIS-om i tri mesta u Upravnom odboru.

Dok će radnici NIS-a koji dobijaju skoro 15 akcija po godini radnog staža, morati da plaćaju profesionalne brokere, ostalim građanima će na raspolaganju biti usluge Pošte koja će u međuvremenu biti ovlašćena za pružanje i ovih usluga, objašnjava broker Sinteza invest grupe Miroslav Radaković.

“Mislim da to nije baš srećno rešenje zbog pre svega zbog needukovanosti samih poštanskih službenika, a zatim i zbog mogućnosti eventualnih manipulacija prilikom davanja takvih naloga”, kaže on.

Prema rečima direktora PTT-a Miloša Miščevića, ni u samoj Poštio nije još najjasnije kako će funkcionisati brokersko posredovanje u njihovim prostorijama. “U tom smislu nas očekuje malo duži proces, a to je odabir kadrova, obuka i puštanje cele akcije u tok. Tako da je ovo malo na dugom štapu, ali će Pošta u svakom slučaju voditi računa da ne gubi svoje redovne poslove, zatrpava šaltere i odriče se svojih prihoda”, kaže on.

Pošto se utvrđuje na osnovu novca koji je Gapromnjeft platio za NIS, trenutna vrednost jedne akcije naftne kompanije je 500 dinara. Realna cena, za koju ministar Dinkić veruje da je tri do četiri puta više, biće poznata tek nakon što počne slobodno trgovanje akcijama, kaže broker Miroslav Radaković.

„Tržište će onog prvog dana trgovanja definitivno odrediti koja je prava vrednost. Savet profesionalnih posrednika je da se građani drže akcija u nadi da će se ekonomske okolnosti popraviti a samim tim i poslovanje NIS-a pa će i akcije više vredeti”, smatra on.

Sindikati: Ne prodajte akcije

Predstavnici Konfederacije slobodnih sindikata (KSS) koja okuplja zaposlene u najvećim državnim sistemima su pozvali građane Srbije da ne prodaju besplatne akcije tih preduzeća već da se organizuju u udruženja akcionara, ocenjujući da će vrednost akcija vremenom znatno porasti.

"Apelujemo da i građani i bivši zaposleni ne prodaju akcije, ovo su sve profitabilne firme i te akcije će rasti", rekao je predsednik KSS Ivica Cvetanović objasnivši da su građani dobili besplatne akcije, a zaposleni su to pravo ostvarili kroz rad.

Predsednik sindikata Telekoma Srbije Miroslav Joksimović je pozvao građane da se organizuju u udruženja akcionara i upozorio ih da ne slušaju ocene nekadašnjih funkcionera koji su u prethodnom sazivu vlade glasali za zakon o besplatnim akcijama, a sada te akcije ocenuju bezvrednim. Prema njegovim rečima, KSS je u Telekomu već osnovao udruženje akcionara koje ima oko dve hiljade članova, a uskoro će to biti učinjeno i u drugim sistemima.

NIS otvoreno akcionarsko društvo od polovine 2010.

Naftna industrija Srbije (NIS) bi trebalo da postane otvoreno akcionarsko društvo polovinom 2010, nakon čega će akcije kompanije biti puštene u promet na berzi. Kako navodi NIS, plan transformacije NIS-a utvrdjen je na sednici Upravnog odbora 16. septembra ove godine i kompanija će sve aktivnosti obavljati u skladu sa planom.

Prema tom planu, do maja 2010. trebalo bi da se završe sve pripremne aktivnosti, medju kojima su promene korporativnih dokumenata i procedura, i prihvatanje izveštaja o radu kompanije i revizorskog izveštaja za 2009. godinu. Kako su naveli, akcionari, svesni rizika drastičnog pada cene kompanije u trenutku izlaska na berzu zbog neposedovanja registrovane imovine kompanije, odobrili su plan koji predviđa obavezu da se završi registracije imovine.

Većinski akcionar NIS-a je ruski Gaspromnjeft koji ima 51 odsto akcija, a Vlada Srbije 49 odsto. Udeo Vlade u NIS-u biće smanjen nakon podele 15 odsto akcija građanima i 4,34 odsto akcija zaposlenima.

Add comment


Security code
Refresh