Timber by EMSIEN 3 Ltd BG
 
bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

U budućoj trci za dobijanje licence za drugog fiksnog operatora učestvovaće četiri kompanije: „Telenor”, „Vip” „Kerseyco Trading limited” sa Kipra, inače vlasnik domaćeg „Verata”, i američko-srpska firma „Konsing grupa”. Ove firme otkupile su tendersku dokumentaciju, a do 12. januara treba da dostave konkretne ponude.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić kaže za „Blic” da četiri kompanije nisu baš „najidealniji broj kojem se nadala”, ali da je svakako zadovoljna.

- Sa četiri zainteresovane kompanije treba biti zadovoljan jer to pokazuje realni interes i mogućnost da se postigne isto tako realna cena. Ovo je bio prvi korak, koji smo uspešno prošli - navodi ministarka.
Prvi, jer je od ponedeljka do juče bio rok za otkup tenderske dokumentacije, bez čega se ne može ići dalje, odnosno dati konkretna ponuda. Cenu koju su spremne da plate ove četiri kompanije treba da navedu u ponudama i dostave ih Republičkoj agenciji za telekomunikacije (Ratel) do 12. januara.
Milan Janković, izvršni direktor Ratela, kaže za „Blic” da je zadovoljan iskazanim interesovanjem.
- Videćemo ko će dostaviti ponude do zacrtanog roka. Nema razloga da budemo nezadovoljni - ističe Janković.
Jedna od četiri firme koje su pribavile tendersku dokumentaciju jeste i „Telenor” koji je od početka priče o licenci bio prilično suzdržan u izjašnjavanju. U isto vreme i pominjan kao jedan od glavnih kandidata.
Goran Stupar, medijski koordinator „Telenora”, kaže da iako je otkupljena dokumentacija, nema odluke o učešću.
- Mi smo otkupili dokumentaciju kako bismo se detaljnije upoznali sa uslovima tendera. Tek nakon analize, znaćemo da li ćemo učestvovati ili ne - navodi Stupar.
Odgovor koji smo dobili od „Vipa”, na pitanje da li će krenuti u trku za licencu, bio je gotovo identičan „Telenorovom”. Naime, rečeno nam je da se razmatraju mogućnosti za učešće, tačnije analiziraće tendersku dokumentaciju.
Poznato je da će najviša ponuđena cena biti početna na aukciji gde će se takmičiti dva kandidata koji su i ponudili najviše.
Uslov za učešće na tenderu (koji su na startu diskvalifikovali SBB) jeste da je kompanija telekomunikacioni operator koji je prošle godine imao minimalni prihod od 200 miliona evra. Uz to, bilo je potrebno imati i najmanje milion korisnika. Međutim, čak i da ne ispunjava ove uslove, firma se može takmičiti, ali uz uslov da dostavi bankarsku garanciju od 10 miliona evra koja će joj biti vraćena nakon godinu dana kada počne sa pružanjem usluge fiksne telefonije.
Monopol „Telekoma” na fiksnu telefoniju istekao je još 2005. godine, a Srbija je jedna od retkih zemalja koje i dalje imaju samo jednog fiksnog operatora.

Add comment


Security code
Refresh