Timber by EMSIEN 3 Ltd BG
 
bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Oko Doma kulture u Darosavi, jednog od većih sela u opštini Aranđelovac, ovih dana digla se velika prašina.

Najpre su se iz Udruženja „Centar kulture Darosava“ obratili medijima dopisom, prilično uznemirujuće sadržine:

- Obaveštavamo vas da ćemo naše aktivnosti i rad sekcija privremeno izmestiti iz zgrade Doma kulture zbog nepromišljnog poteza nekoliko lokalnih aktivista SNS-a, koji su valjda iz neke sulude potrebe da pokažu da su sada oni na vlasti u Darosavi rešili, najverovatnije bez saglasnosti Skupšine opštine, da naše Udruženje “Centar Kulture Darosava” izbace iz prostorija Doma kulture, verbalno, grubim tonom, bez ikakve zvanične odluke, koju uzgred rečeno nisu doneli. Verujemo da će ovaj suludi potez osuditi i lokalne vlasti u Aranđelovcu i pokazati da kultura ne sme i ne može da bude obeležena stranačkim bojama i da je ovaj incident izolovani slučaj, a ne praksa i manir u SNS-a.

U dopisu se naglašava i to da je Udruženje “Centar kulture Darosava” neprofitna, nestranačka organizacija, da ni jedan član udruženja nije član ni jedne stranke, U prošloj godini je, kako navode, održano preko 50 kulturnih sadržaja, osnovani dečiji hor “Bombonice”, Ekološka sekcija i muzička sekc.

- Sve aktivnosti i sadržaji su održani volonterskim radom, ličnim sredstvima i pomoći prijatelja umetnika. U prošloj godini Udruženje nije dobilo nikakva sredstva, ove godine očekujemo sredstva na osnovu projekata koje smo predali na konkurs koji je raspisala SO Aranđelovac – ističe se u dopisu koji je potpisao Slobodan Radisavljević, predsednik „Centra kulture Darosava”.

 

 

Međutim, na zvaničnom sajtu opštine Aranđelovac objavljen je tekst koji navode pomenutog udruženja kvalifikuje kao neistinite.

- Izjave pripadnika “Centra za kulturu Darosava”, plasirane prethodnih dana u pojedinim dnevnim glasilima i društvenim mrežama, neistinite su i namerno podmetnute od određenih političkih grupa i pokreta, u trenutku kadaje njihova argumentacija potpuno neosnovana – istiiče se na opštinskom sajtu.

U tekstu se navodi i da sve kulturne organizacije koje promovišu opštinu imaju podršku lokalne samouprave, a da će po osnovu najnovijeg konkursa odgovarajuća sredstva biti dodeljena i „Centru za kulturu Darosava“:

- Nakon nekoliko decenija Opština Aranđelovac uložila je blizu tri miliona dinara u rekonstrukciju Doma kulture u Darosavi koji je, nakon odlaska čelnih ljudi “Centra za kulturu”, ostao u katastrofalnom stanju. Opština Aranđelovac neće zabraniti nijedan dečijih hor, ekološku radionicu, izložbu ili humanitarni koncert niti je to ikad činila. Svaka akcija, projekat i ideja “Centra za kulturu Darosava” imaće punu podršku lokalne samouprave, ukoliko se odnosi na iskreni kulturni napredak Aranđelovca i ukoliko je u skladu sa zakonom. Nedopustivo je da Dom kulture bude u privatnom vlasništvu pojedinca koji ga je doveo do ruba propasti. Opština Aranđelovac želi da konačno preuzme brigu o javnoj imovini i spreči dalje propadanje u skladu sa Zakonom o javnoj svojini, po kojem je Opština dužna da se stara o svojoj imovini, u ovom slučaju o Domu kulture u Darosavi.

Na opštinskom sajtu se ističe da članovi Srpske napredne stranke koji su na vlasti u lokalnoj samoupravi nemaju veze za dešavanjima u Domu kulture u Darosavi, kao i da je Odluku o iseljenju Centra za kulturu iz prostorija Doma u ovom selu doneo Savet Mesne zajednice Darosava, kako se u tekstu kaže, nestranački organ, ovlašćen od strane Opštine Aranđelovac, zbog zatečenog stanja u ovom objektu.

U prilog tih tvrdnji objavljeno je i više fotografija sa ciljem da se pokaže loše stanje u kojem se ovaj Dom kulture nalazi.

U svakom slučaju, za žitelje Darosave od značaja je da Dom kulture u ovom selu bude stecište brojnih aktivnosti, a ne problem. Rešenje, svakako, postoji.

Add comment


Security code
Refresh