Timber by EMSIEN 3 Ltd BG
 
bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Posle duge blokade, otvorena savremena autobuska stanica u Aranđelovcu. „Peštan“ pristao da plati 5,6 miliona dinara Udruženju akcionara


AUTOBUSKA stanica u Aranđelovcu, konačno je proradila, posle tri godine blokade! Otvaranje stanice, jedne od najlepših i najsavremenijih u Srbiji, čija je izgradnja koštala više od milion evra, u vlasništvu preduzeća „Peštan“ iz Bukovika, srečavali su radnici preduzeća „Strela Šumadija“ u stečaju. Kompromis između „zaraćenih“ strana nedavno je postignut tako što je „Peštan“ sa 5,6 miliona dinara Udruženju manjinkih akcionara „Strele“ praktično platio prekid blokade.

Privremeno, nebezbedno, stajalište, pored magistralnog puta, koje su meštani i gosti banjskog grada koristili pet godina, zatvoreno je, a autobusi su napokon krenuli sa nove, moderne stanice.

Udruženje manjinskih akcionara „Strele“, koji su posle privatizacije ostali bez posla, socijalnog programa i akcija, smatrali su da im je „Peštan“ jedan od krivaca. Stara stanica i plac na kom je sagrađena moderna građevina, bili su u vlasništvu „Strele“, a posle privatizacije, kupio ih je „Peštan“. „Strela“ je u međuvremenu otišla u stečaj. Tu kupovinu je osporila Agencija za privatizaciju i tužila „Peštan“. Međutim, pravosnažnom odlukom Privrednog apelacionog suda, sve tužbe su završene u korist „Peštana“.

- Agencija za privatizaciju je nameravala da poništi ugovor o kupoprodaji stanice, potpisan 2005. između nas i „Strele“, ali je sud potvrdio da smo zakoniti vlasnici stanice - kaže Aleksandar Ćamilović, direktor pravnog sektora u „Peštanu“. - Ovom presudom stekli su se uslovi da stanica počne da radi i ništa nismo bili dužni udruženju, niti radnicima „Strele“. Procenili smo da je ipak bolje da se napravi kompromis.

Prema rečima Dušana Stanića, predsednika Udruženja manjinskih akcionara „Strele“, iz „Peštana“ im je uplaćeno 5,6 miliona dinara, koje je podelilo 167 radnika. Doduše, ne na ravne časti. Osim toga, „Strela“ ima još oko 120 akcionara, ali oni koji nisu bili u Udruženju nisu dobili ništa.

- Zavisno od toga koliko je ko štrajkovao, socijalnog i porodičnog stanja, sume su deljene u rasponu od 10.000 do 50.000 dinara - kaže Stanić. - Deo tog novca uložićemo u tužbu Agencije za privatizaciju, zato što nije vodila računa o tome kako je urađena privatizacija „Strele“ i što su nas svi zajedno doveli u ovakvu situaciju. Radnici koji nisu u našem udruženju nas ne interesuju.

Aranđelovačku stanicu je od „Peštana“ zakupila prevoznička firma „Auto-kodeks“, a ugovor o zakupu potpisan je još pre tri godine. I „Kodeks“ i „Peštan“ smatraju da su oštećeni blokadom, jer godinama nisu mogli da ostvaruju prihod.

NAKARADNA PRIVATIZACIJA

PREDUZEĆE „Strela“, u čijem je valsništvu bio plac, stara autobuska stanica, lokali, autobusi, kamioni, garaža, privatizovano je 2003. godine, prodato privatnom licu Draganu Mutavdžiću. Nakon dve godine firma „Peštan“ je od „Strele“ otkupila stanicu, plac, garažu, jedan broj autobusa. Agencija za privatizaciju, smatrajući da je ta kupovina bila nezakonita, tužila je „Peštan“ 2007. godine, za poništaj svih kupoprodajnih ugovora. Privredni apelacioni sud je 2011. godine sve presudio u korist „Peštana“, radnici su ostali kratkih rukava, a gospodin Mutavdžić i dalje je na slobodi.

OPET BLOKADA?

Uprkos nagađanjima da će se sada „podići“ i ostalih 120 „Strelinih“ radnika, koji nisu bili u Udruženju, predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović ne strahuje od nove blokade.

- Udruženje je imalo podršku policije, jer je imalo sve legalne papire i prijave skupa, a svako sledeće okupljanje bilo bi krivično delo - kaže Radović. - Agonija koja je trajala deceniju, kada je počelo rušenje stare stanice, na sreću je završene, a Aranđelovac je konačno dobio stanicu kakvu zaslužuje. Postignut je kompromis, a mi smo bili posrednici između dve strane. Srećni smo jer u ovu turističku sezonu ulazimo sa novom stanicom, a samo Akva-park dnevno poseti oko 5.000 ljudi.

Add comment


Security code
Refresh